Znanost

Znanost o ultrazvoku

Ultrazvok je učinkovito orožje proti zobnemu plaku. Nedavna univerzitetna raziskava¹ je pokazala, da so bakterijske verižice v zobnem plaku pod vplivom ultrazvoka pri terapevtski frekvenci 1,6 MHz razpadle, kar je onemogočilo tvorjenje plaka.

Bacteria Chains                     After 

Bakterijske verižice pred                     Bakterijske verižice po          
izpostavljenostjo ultrazvoku¹             izpostavljenosti ultrazvoku¹

Megacrystal™ v lasti podjetja MEGASONEX® deluje pri varni terapevtski frekvenci 1.6MHz, to je 192.000.000 gibov na minuto z nizko močjo. Podobna frekvenca ultrazvoka se uporablja tudi za pospeševanje celjenja zlomov kosti. Običajne sonične zobne ščetke naredijo 15.000 do 40.000 gibov na minuto (frekvenca 125-333 Hz), kar je 4.800-krat manj gibov od ultrazvočne zobne ščetke. Ultrazvočno tehnologijo, ki jo uporablja MEGASONEX®,  je leta 1993 odobrila FDA (Food and Drug Agency, ameriška Agencija za hrano in zdravila).

V raziskavi na Medicinski in dentalni univerzi Tokyo so verižice kariogenih bakterij Streptococcus mutans, ki so običajne v zobnem plaku, izpostavili ultrazvoku s frekvenco 1.6 MHz. Pri tem so dosegli, da so verižice razpadle ter je bilo onemogočeno pritrjevanje bakterij na površino zaradi sprememb na bakterijskih celičnih membranah. Pri raziskavi so uporabili ultrazvočno zobno ščetko Ultima™, ki ni imela dodatnih soničnih gibov. Raziskava še ni bila ponovljena z zobno ščetko MEGASONEX®, ki je sicer tretja naslednica zobne ščetke Ultima™.

¹Shinada, K, Hashizume, L, Teraoka, K & Kurosaki, N 1999, ‘Effect of ultrasonic toothbrush on Streptococcus mutans’, Japanese Journal of Conservative Dentistry, vol. 42, no. 2, pp. 410-417.

 

Znanost o o nano-hidroksiapatitu

Večina zobne sklenine je sestavljena iz trdnega kristala, imenovanega hidroksiapatit. Ko bakterije v zobnih oblogah presnavljajo sladkorje, tvorijo mlečno kislino, ki demineralizira (razgrajuje) kristale, zaradi česar postane sklenina šibkejša ali se celo popolnoma raztopi, kar vodi v karies.

Na srečo vaša slina ponavadi uspe obnoviti ali remineralizirati vašo sklenino s tvorbo le nekaj nanometrov velikih kristalov hidroksiapatita. Če v vaši slini ni dovolj hidroksiapatita ali če kisline v plaku premagajo vaš ​​naravni obrambni mehanizem, se vaša sklenina prične raztapljati, kar vodi v karies.

Običajno zobne paste uporabljajo fluoride za krepitev zobne sklenine in zmanjšanje verjetnosti za nastanek kariesa. Medtem ko so fluoridi koristni v nizkih koncentracijah, na primer  v hrani in pitni vodi, je lahko previsoka koncentracija fluoridov škodljiva in povzroča nenadno ali kronično zastrupitev  (fluorozo).

Predstavljamo vam novo sestavino ... nano-hidroksiapatit. Za razliko od fluoridov nano-hidroksiapatit ne samo pomaga krepiti zobno sklenino, pač pa jo dejansko tudi obnavlja. Nano-hidroksiapatit je nanokristal hidroksiapatita, ki je glavni gradnik zobne sklenine. Nanokristali so ravno prav veliki za vgrajevanje v fisure in razpoke v vaši sklenini – remineralizacijo.

Vaša slina naravno vsebuje nano-hidroksiapatit, ki vas ščiti pred kariesom. MEGASONEX® zobna pasta vam priskrbi  dodaten nano-hidroksiapatit ustrezne velikosti 20-50 nm in pospeši naravni obnovitveni proces. Tako ni ob uporabi MEGASONEX® zobne paste nobene nevarnosti za previsoko koncentracijo s fluoridi in je pasta popolnoma varna tudi za otroke.

* Nano-hidroksiapatit lahko pomaga pri začetnem kariesu (belih lisah), ne more pa  pomagati pri napredovalem kariesu. Priporočamo, da vsaj dvakrat letno obiščete vašega zobozdravnika.

 

Znanost o čiščenju jezika

Človeški jezik je prekrit z drobnimi izrastki, imenovanimi papile. Obstaja več različnih vrst papil, večina jih vsebuje številne mikroskopsko majhne okušalne brbončice. Vdolbinice (kripte) ob drobnih papilah so odlično gojišče za bakterije, saj so ta področja vlažna in topla, z redno oskrbo hrane. Anaerobne bakterije, ki so pogosto povzročiteljice okužb in slabega zadaha, so še posebej nevarne, vendar odmrejo ob izpostavljenosti kisiku. Skrite globoko v kriptah, prekrite z biofilmom odluščenih mrtvih celic in ostankov hrane, se te škodljive bakterije razmnožujejo in lahko vstopijo v krvni obtok ter s tem dosežejo oddaljene  organe (srce, sklepi, ledvice). Odpravljanje bakterij na jeziku je ključnega pomena za ohranjanje dobrega ustnega zdravja, kar dosežemo z dnevnim fizičnim odstranjevanjem bakterij s površine jezika in z omogočanjem dostopa zraka v kripte, ki uniči anaerobne  bakterije.

Pregrobo strganje jezika lahko povzroči poškodbe na jeziku in posledično vnetje papil, kar lahko vpliva na okus ali celo povzroči krvavitev in omogoči bakterijam vstop v krvni obtok. MEGASONEX® strgalo za jezik je izredno nežno z učinkovitim ultrazvokom in dodatnimi soničnimi vibracijami po izbiri. Čiščenje jezika z MEGASONEX® strgalom za jezik odstrani bakterije in omogoča dostop zraka do kript.